Glyfosaat en Parkinson: Invloed lobbyisten groter dan van wetenschappers

 

ZIJPE - Je kan over het gebruik van glyfosaat allerlei denkbeelden hebben. Het is economisch aantrekkelijk, het is noodzakelijk voor de voedselproductie en het is niet schadelijk. Bas Bloem, een internationaal bekende Nederlandse neuroloog, zei daar kortgeleden het volgende over in de krant ‘De Gelderlander’: “Uit een onderzoek in de bollenstreek bleek dat er vaker Parkinson voorkomt, ook bij omwonenden. Zeker bij mensen die binnen een straal van 100 meter van zo’n bollenveld wonen”.

Hoewel Bas Bloem nog midden in een onderzoek zit met het Institute for Risk Assessment Sciences aan de Universiteit Utrecht, weet hij wel dat uit meerdere onderzoeken blijkt dat boeren en tuinders die beroepsmatig met pesticiden werken 2 tot 2,5 keer zoveel kans hebben om Parkinson te krijgen. Ook omwonenden hebben een verhoogde kans, zeker als zij binnen een straal van 100 meter wonen.

Naast omgevingsfactoren, zoals aanraking met giftige stoffen, spelen ook leeftijd en erfelijkheidsfactoren een rol. Ouderdom en grotere genetische gevoeligheid vergroten de kans op het krijgen van de ziekte.

In Frankrijk wordt Parkinson officieel gezien als beroepsziekte bij boeren. Lees daar meer over door op deze link te klikken.

Ik vind het moeilijk te begrijpen dat de wettelijke beperking op het gebruik van glyfosaat weer is teruggedraaid. Lobbyisten hebben waarschijnlijk meer invloed dan artsen en wetenschappers.

Dick Hulsman, aspirant bestuurslid Het Zijper Landschap